Over ons

STUDIO WEST | DE MEERVAART

Naast voorstellingen biedt Theater de Meervaart ook activiteiten voor jongeren, onder de noemer Studio West. Het is dé plek waar Amsterdamse jongeren van 14 tot 25 jaar hun creatieve talent kunnen ontdekken en ontwikkelen, gelegen aan de achterzijde van De Meervaart. Studio West biedt coaching aan op het gebied van muziek, dans, theater & media en organiseert diverse events en wedstrijden. Het streetstyle dans event Break A Leg, Kunstbende Noord-Holland, Beatbattles en het maandelijkse Meervaart Studio Comedy Café zijn hier succesvolle voorbeelden van. Buiten onze eigen evenementen om, programmeren we veel van onze artiesten en DJ’s ook op festivals en in clubs zoals Paradiso, Club NYX en de Chicago Social Club.

Studio West is er voor álle Amsterdamse jongeren tussen 14-25 jaar, dus ook als je nog nooit op het podium hebt gestaan ben je welkom om deel te nemen aan een introductie workshop. We bieden ieder seizoen verschillende workshops aan op het gebied van muziek, dans, theater en media. Een workshop duurt 3 tot 6 weken waarin je de basisvaardigheden van het vak leert. Je werkt in kleine groepen aan verschillende opdrachten en vergroot je individuele kennis. Als je je verder wil verdiepen kun je meedoen aan een productiegroep. Met andere aanstormende talenten werk je gemiddeld 3 tot 9 maanden lang aan je eigen muziek, films, mixtapes, choreografie of voorstelling. Ook de zakelijke kant van de creatieve industrie komt aan bod in de LAB’s. Selectie voor de LAB’s vindt plaats via een auditie en motivatiegesprek

Wij willen met deze activiteiten jong, cultureel divers talent de kans bieden om een portofolio op te bouwen waarmee ze kunnen doorstromen naar zowel een kunst/cultuur opleiding (MBO, HBO), als een baan in de creatieve sector. Dit is de afgelopen 13 jaar ontzettend goed gelukt, vele jongeren zijn doorgestoomd naar de creatieve industrie. Om een paar voorbeelden te noemen, filmer Chris Wormhoudt heeft zijn eigen reclamebureau genaamd Woodpack, Hiphip formatie Zwart Licht staat op alle grote podia, Dilan Yurdakul is elke avond te zien in Goede Tijden Slechte Tijden en Emmanuel Ohene Boafo heeft een Gouden Kalf gewonnen met de tele-film EXIT (van Boris Paval Conen) en DJ’s  Mr. Wonder, Kimberlee Ramirez, Hato en Ici Sans Merci staan elke dag achter de draaitafels in de grootste clubs (en festivals) in zowel binnen en buitenland. MR Wonder werd een paar maanden geleden gebeld door het management van Rihanna of hij op een prive feestje van haar wilde draaien. Ook de jongens van SoulTrash timmeren hard aan de weg onlangs wonnen zij de Grote Prijs van Nederland (categorie Hiphop), zij komen regelmatig over de vloer om te repeteren en songs op te nemen in de studio. Maar ook Skinto & Stepherd noemen Studio West hun tweede huis, zij bereiden graag hun shows voor in Studio West.   est. Studio West is onderdeel van De Meervaart.

DOELGROEP
Onze  doelgroep bestaat uit jonge “talentvolle” creatievellingen uit Amsterdam  in de leeftijdscategorie 14 tot 25 jaar. Door een breed aanbod op verschillende niveaus beogen we een diverse groep jongeren aan te spreken. Zowel creatieve jongeren die de ambitie hebben om een kunstopleiding te volgen als jongeren die gewoon een leuke hobby zoeken.

EDUCATIE
Naast de projecten die we in de avonden organiseren, organiseren we ook vele educatieve projecten met middelbaar onderwijs in Amsterdam. Een heel mooi voorbeeld is het project Wereldverhalen. In de periode 2013 – 2015 heeft de Meervaart samen met het Wereldtheater en 2 VMBO-scholen in de buurt een doorlopende leerlijn ontwikkelt voor het VMBO. Doel van dit educatieve project is het belichten van de rijkdom van verteltradities uit verschillende culturen (vooral culturen die vertegenwoordigt zijn in Amsterdam Nieuw-West). Als basis voor alle lessen worden eeuwenoude verhalen gebruikt zoals: Sassi en Punnu (India), Anansi de Spin (Ghana) en de Dappere Moeder (Marokko). Leerlingen volgen in het eerste leerjaar een week lang theaterlessen en leren zo de verhalen kennen. In leerjaar 2 volgen zij lessen in verschillende disciplines waarbij de traditionele vormen worden afgewisseld met hedendaagse kunstvormen (streetdance vs. Indiase dans & film vs. schimmenspel). In het 3e leerjaar maken de leerlingen in een week tijd een voorstelling die aan het einde van de week wordt gepresenteerd in de Meervaart. We hebben 2 jaar lang een pilot gedraaid met het project en hebben aan de hand van de ervaringen die wij daarbij hebben opgedaan de lesplannen aan kunnen passen. Momenteel wordt het pakket verkocht op VMBO scholen door het hele land.

VRIJ WERKEN; DIY
Verder is het vrije werken, het DIY, een van onze unique selling points. Dagelijks komen jongeren zelfstandig werken in onze ruimtes, bijvoorbeeld een Dj neemt een mixtape op, een filmer edit zijn eigen videoclip, een danseres repeteert haar dans solo en een zanger neemt zijn eigen song op in de studio.  Op deze manier leert iedereen zijn eigen signature te ontwikkelen. Tijdens de workshops leer je de technieken en de basis maar het is als kunstenaar heel belangrijk om je eigen unieke stijl te hebben. We hebben gemerkt dat er door het aanbieden van deze vrije productie uren heel veel nieuwe samenwerkingen en toffe ideeën ontstaan. Zo ontmoet bijvoorbeeld een rapper een video editor en maken ze plannen om samen een video te maken. Bij Studio West ben je actief bezig met je talent. Door anderen hard aan het werk te zien worden jongeren gestimuleerd om zelf ook 200% te geven.

ONSTAANSGESCHIEDENIS
Op verzoek van de 4 stadsdelen van Nieuw West en Theater de Meervaart ontwikkelde Bureau
Parkstad, intermediair in de stedelijke vernieuwing van Nieuw West, een concept voor een talentencentrum voor jongeren. Begin 2004 zijn met een subsidie van de Gemeente Amsterdam zes leegstaande winkelpanden aan de achterkant van de Meervaart aangekocht en verbouwd tot studioruimtes. Drie maanden later opende talentencentrum Studio West haar deuren voor het publiek.

Instagram: teamstudiowest
Facebook: teamstudiowest
Twitter: teamstudiowest
Snapchat: teamstudiowest


Mixcloud: studiowest
Soundcloud: studiowestradio
Youtube: studiowestTV

 

DOWNLOAD LOGO STUDIO WEST

Studio West is onderdeel van Meervaart Studio (De Meervaart) en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Nieuw-West. Naast Studio West zijn ook  4West, Kunstbende Amsterdam onderdeel van Meervaart Studio.