Over ons

DOWNLOAD LOGO STUDIO WEST

STUDIO WEST | DE MEERVAART

Naast voorstellingen biedt Theater de Meervaart ook activiteiten voor jongeren, onder de noemer Studio West. Het is dé plek waar Amsterdamse jongeren van 14 tot 25 jaar hun creatieve talent kunnen ontdekken en ontwikkelen, gelegen aan de achterzijde van De Meervaart. Studio West biedt coaching aan op het gebied van muziek, dans, theater & media en organiseert diverse events en wedstrijden. Het streetstyle dans event Break A Leg, Kunstbende Noord-Holland, Beatbattles en het maandelijkse Meervaart Studio Comedy Café zijn hier succesvolle voorbeelden van. Buiten onze eigen evenementen om, programmeren we veel van onze artiesten en DJ’s ook op festivals en in clubs zoals Paradiso, Club NYX en de Chicago Social Club. Ook werken we samen met diverse andere organisaties in de stad zoals Foam, Filmacademie, Halal, ICK, Encore en DEGASTEN.

 

Studio West is er voor álle Amsterdamse jongeren tussen 14-25 jaar, dus ook als je nog nooit op het podium hebt gestaan ben je welkom om deel te nemen aan een introductie workshop. We bieden ieder seizoen verschillende workshops aan op het gebied van muziek, dans, theater en media. Een workshop duurt 6 weken waarin je de basisvaardigheden van het vak leert. Je werkt in kleine groepen aan verschillende opdrachten en vergroot je individuele kennis. Als je je verder wil verdiepen kun je meedoen aan een productiegroep. Met andere aanstormende talenten werk je gemiddeld 4 maanden lang aan je eigen muziek, films, mixtapes, choreografie of voorstelling. Ook de zakelijke kant van de creatieve industrie komt aan bod in de LAB’s. De leefwereld van jongeren een belangrijke inspiratiebron bij de Labs. Het gaat altijd over actuele onderwerpen en de thematiek staat dichtbij de belevingswereld van de jongeren, zij dragen zelf verhaallijnen aan. Selectie voor de LAB’s vindt plaats via een auditie en motivatiegesprek. LEES MEER OVER DE LAB'S

Wij willen met deze activiteiten jong, cultureel divers talent de kans bieden om een portofolio op te bouwen waarmee ze eventueel kunnen doorstromen naar zowel een kunst/cultuur opleiding (MBO, HBO), als een baan in de creatieve sector. Dit is de afgelopen 14 jaar ontzettend goed gelukt, vele jongeren zijn doorgestoomd naar de creatieve industrie. Om een paar voorbeelden te noemen, filmer Chris Wormhoudt heeft zijn eigen reclamebureau genaamd Woodpack, Hiphip formatie Zwart Licht staat op alle grote podia, Dilan Yurdakul is elke avond te zien in Goede Tijden Slechte Tijden en Emmanuel Ohene Boafo heeft een Gouden Kalf gewonnen met de tele-film EXIT (van Boris Paval Conen) en DJ’s  Mr. Wonder, Kimberlee Ramirez, Hato en Ballentine staan elke dag achter de draaitafels in de grootste clubs (en festivals) in zowel binnen en buitenland. Ook de jongens van SoulTrash timmeren hard aan de weg onlangs wonnen zij de Grote Prijs van Nederland (categorie Hiphop), zij komen regelmatig over de vloer om te repeteren en songs op te nemen in de studio. Maar ook de mannen van Zwart Licht & Nebulon noemen Studio West hun tweede huis, zij bereiden graag hun shows voor in Studio West.  Een grote groep (oud) deelnemers is ambassadeur! LEES MEER OVER DE AMBASSADEURS

VRIJ WERKEN; DIY
Verder is het vrije werken, het DIY, een van onze unique selling points. Dagelijks komen jongeren zelfstandig werken in onze ruimtes, bijvoorbeeld een Dj neemt een mixtape op, een filmer edit zijn eigen videoclip, een danseres repeteert haar dans solo en een zanger neemt zijn eigen song op in de studio.  Op deze manier leert iedereen zijn eigen signature te ontwikkelen. Tijdens de workshops leer je de technieken en de basis maar het is als kunstenaar heel belangrijk om je eigen unieke stijl te hebben. We hebben gemerkt dat er door het aanbieden van deze vrije productie uren heel veel nieuwe samenwerkingen en toffe ideeën ontstaan. Zo ontmoet bijvoorbeeld een rapper een video editor en maken ze plannen om samen een video te maken. Bij Studio West ben je actief bezig met je talent. Door anderen hard aan het werk te zien worden jongeren gestimuleerd om zelf ook 200% te geven. LEES MEER OVER DIY

DOELGROEP:
Onze  doelgroep bestaat uit jonge “talentvolle” creatievellingen uit Amsterdam  in de leeftijdscategorie 14 tot 25 jaar. Door een breed aanbod op verschillende niveaus beogen we een diverse groep jongeren aan te spreken. Zowel creatieve jongeren die de ambitie hebben om een kunstopleiding te volgen als jongeren die gewoon een leuke hobby zoeken.

 

VISIE:
Studio West is een thuis voor jongeren die hun culturele talenten willen ontdekken, ontwikkelen en presenteren. Ze begeleidt de ontwikkeling van jongeren tot ze eventueel kunnen instromen in de MBO & HBO kunstvak en cultuuropleidingen of tot ze zelfstandig kunnen werken in de creatieve sector. Hiermee wil ze bijdragen aan een vanzelfsprekende afspiegeling van de huidige samenleving in de culturele sector.

 

MISSIE:
Binnen de culturele sector moet iedereen vertegenwoordigt zijn. Elke jongere moet de mogelijkheid krijgen om zich naar eigen smaak en inzicht te ontwikkelen. Hij en zij moet de kans krijgen een podium te verwerven voor zijn en haar artistiek en creatief werk.


EDUCATIE
Naast de projecten die we in de avonden organiseren, organiseren we ook vele educatieve projecten met middelbaar onderwijs in Amsterdam. Een heel mooi voorbeeld is het project Wereldverhalen. In de periode 2013 – 2015 heeft de Meervaart samen met het Wereldtheater en 2 VMBO-scholen in de buurt een doorlopende leerlijn ontwikkelt voor het VMBO. Doel van dit educatieve project is het belichten van de rijkdom van verteltradities uit verschillende culturen (vooral culturen die vertegenwoordigt zijn in Amsterdam Nieuw-West). Als basis voor alle lessen worden eeuwenoude verhalen gebruikt zoals: Sassi en Punnu (India), Anansi de Spin (Ghana) en de Dappere Moeder (Marokko). Leerlingen volgen in het eerste leerjaar een week lang theaterlessen en leren zo de verhalen kennen. In leerjaar 2 volgen zij lessen in verschillende disciplines waarbij de traditionele vormen worden afgewisseld met hedendaagse kunstvormen (streetdance vs. Indiase dans & film vs. schimmenspel). In het 3e leerjaar maken de leerlingen in een week tijd een voorstelling die aan het einde van de week wordt gepresenteerd in de Meervaart. We hebben 2 jaar lang een pilot gedraaid met het project en hebben aan de hand van de ervaringen die wij daarbij hebben opgedaan de lesplannen aan kunnen passen. Momenteel wordt het pakket verkocht op VMBO scholen door het hele land. LEES MEER OVER EDUCATIE


Instagram: teamstudiowest
Facebook: teamstudiowest
Twitter: teamstudiowest
Snapchat: teamstudiowest

Soundcloud: studiowestradio
Youtube: studiowestTV

 

DOWNLOAD LOGO STUDIO WEST

Studio West is onderdeel van De Meervaart en wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Nieuw-West. Naast Studio West is ook 4West  (de leukste plek voor je kleine broertje, zusje, neefje of nichtje) onderdeel van De Meervaart.

 
Naast Studio West zijn er natuurlijk nog heel veel andere leuke initiaitieven voor creatieven in de stad, hier een kleine greep uit het aanbod:
Netwerk